Pompster Ryd Rintocht 2016



Culturele wandeltocht vol verrassingen met als thema Vreemde Vogels.
Samen met basisschoolkinderen zijn grote kleurige vogels gemaakt die langs de route zijn opgesteld.  De stofzuigervogels en de herinneringsbeeldjes voor elke deelnemer zijn gemaakt door Pyr.


  Uitleg:

Bonte Stofvogel

Spotted Dustbird,  (Macula Materia Volcuris)

 
In het stroomgebied van de oude rivier de Pompster Ryd zijn in de vroege zomer de eerste stofvogels neergestreken. Met hun kenmerkende zuigdrift houden zij de velden schoon en fris.

Herkenning: De soort kent vele variaties in kleur en verenpracht. Hoewel sommige vaak met zichzelf in de knoop zitten, zijn het over het algemeen ordelijke en opgeruimde specimen met een lichte voorkeur voor het absurde. De voortplanting geschied in de vroege herfst waarbij een broedsel van drie exemplaren gebruikelijk is. De overeenkomst met zoogdieren is dat de jongen inderdaad gezogen worden.

Voedsel: Het is nauwelijks voor te stellen dat dit vroeger schuwe vogels waren. In het verborgene leidden ze hun gezogen leven. Tegenwoordig zijn ze in- en om elke stad en dorp te vinden en bezoeken ze vrijwel ieder huis met een vaste vloer op regelmatige basis. De stoffige zuigers zijn echte `floorfood` specialisten. Hoewel stof vrijwel altijd het hoofdbestanddeel vormt van hun menu, vullen ze dit zomers ook graag aan met koeienvlaai in de velden.


zie ook www.pompsterrydrintocht.nl en hun facebookpagina voor foto`s en filmpjes.



Bonte Stofvogels
Bonte Stofvogels














Kaart